Vintern 98-99 startade en forskargrupp inom föreningen. Den har till syfte att sammanställa resurser för dem som vill forska om och i Österfärnebo.

Vid Allhelgonahelgen 1999 stod forskarrummet i Österfärnebo bibliotek färdigt där allehanda material över socknen fanns samlat. Vid den stora biblioteksbranden 2010 försvann mycket av vårt material. Rummet, nu i det nya biblioteket i skolans lokaler, är tillgängligt för allmänheten under bibliotekets ordinarie öppettider. Varje helgfri torsdag 18-21 finns en från Forskargruppen där som handledare. Under sommaren har vi ledigt men rummet är naturligtvis öppet om du vill gå och forska på egen hand.

Branden tog allt vi hade i utrustningsväg men vi har åter byggt upp vårt material. Dels genom inköp och dels genom gåvor från snälla personer.  För närvarande finns i rummet en läsapparat samt mikrokort över alla Österfärnebos kyrkböcker, även räkenskapsdelarna och protokoll. En dator innehåller alla foton från fotoarkivet samt olika cd-databaser.  

I biblioteket finns en dator som innehåller både Arkiv Digital och SVAR där du kan forska efter släktingar i andra delar av Sverige. Vi har även många klippböcker som du kan sitta och bläddra i. Det finns också inspelade intervjuer med gamla Färnbobor, lyssna på dem på vår radio.

Öppettider

Mikrokort

Forskarmaterial

Byar i Österfärnebo

 

Forskargruppen består av:
Annika Wigert             annika.wigert@sandviken.se samordnare för gruppen
Gunnel Strid            tel 0291-205 43, gunnel.strid@gmail.com
Agneta Björk           tel 0291-500 41, agneta.bjork@sandviken.se
Gunbritt Andersson   tel 0291-500 21, gunbritt.andersson@utb.sandviken.se

Vill du veta vilka forskningsresurser som finns i socknen så är du välkommen att kontakta oss.

Just nu på forskarfronten  
Vi har digitaliserat alla socknens soldater som ingick i Färnebo kompani. I förteckningen kan man se uppgifter om soldaternas tjänstgöring, när de antogs, hur långa de var, vilka krig de deltog i etc. Förteckningen finns på datorn i Forskarrummet.
 
Vi håller på att bygga upp en släktforskardatabas över personer som bott i socknen. Grundmaterialet är Dahleniusboken och sedan har vi fyllt på med andra personer.  
Agneta Björk arbetar vidare med fotoarkivet över gamla svart-vita porträtt av Österfärnebobor samt över gårdar och byar, arbetsbilder, skolfoton, konfirmationsfoton samt gruppfoton. Det sker genom inskanning till dator. Har du gamla svart-vita porträtt liggande så är vi angelägna om att få låna dem för kopiering. I gengäld får du köpa en cd-skiva med dina digitaliserade foton. Hör av dig till Agneta Björk tel 0291-500 41 om du har funderingar.